Asperges: lekker en makkelijk!

Schillen en schoonmaken:
Witte asperges dienen geschild te worden, asperges die niet of onvoldoende zijn geschild zijn taai en draadjesachtig. Voor het schillen kun je een aspergeschiller of een gewone dunschiller gebruiken. Schil ze vanaf vlak onder het kopje in één lange beweging naar de onderkant toe. Schil telkens dakpansgewijs (met een beetje overlap) de asperge rond.

Tip! De asperges van Teboza kunnen ook door Teboza met zorg en speciale apparatuur worden geschild en vers worden verpakt. Zo behouden ze hun volle smaak en voedingswaarde en zijn ze lekker makkelijk in gebruik. Verkrijgbaar in diverse varianten en verpakkingen. Op deze manier zet iedereen lekker makkelijk een gezonde verrassing op tafel.

Met groene en paarse asperges ben je zo klaar, deze hoef je namelijk helemaal niet te schillen! Wel moet je, net als bij de witte soort, eventuele harde of uitgedroogde stukjes van de onderkant afsnijden voor verdere bereiding, en ze natuurlijk even wassen.

Bereiden:
Asperges worden vaak heel klassiek bereid: koken. Dat is verstandig, en erg smakelijk – maar het doet ook wel enigszins afbreuk aan de veelzijdigheid van deze groente. Naast asperges koken kun je ze namelijk ook nog stomen, bakken, wokken of roerbakken, grillen, in de oven bereiden en er een salade van maken.

Koken in 5 stappen:
Er zijn twee mogelijkheden bij het koken: in een asperge pan (of vergelijkbaar) – met andere woorden, met de asperges rechtopstaand – of met de asperges liggend in een gewone pan.

  1. Leg de asperges in de pan en zet ze net onder met koud water (of zet ze rechtop in de asperge pan met het kopje omhoog, deze mag 1 cm boven het water uitsteken.
  2. Doe eventueel wat zout en een snuf suiker bij het water en de asperges.
  3. Breng de asperges aan de kook en zodra ze koken zet je het vuur laag.
  4. Laat de asperges 5 tot 8 minuten zachtjes doorkoken. 
  5. Controleer of de asperge gaar is door met een vork 1 asperge eruit te scheppen en deze op je vork te laten balanceren, buigt de asperge lichtjes door dan is deze goed.

    Houd voor groene asperges de helft van de tijd aan. 

Stomen: Stomen is een uitstekende bereidingswijze. De prachtige smaak blijft optimaal behouden (net als de vitamines overigens) en doorgaans is er geen gevaar dat de asperges breken. Reken op een kooktijd van 10 tot 15 minuten. 

Bakken: Zowel groene als witte asperges zijn ook geschikt om te bakken. Let daarbij op dat je het op laag vuur doet; de asperges hoeven niet te kleuren. Het is het gemakkelijkst om de asperges in stukken van gelijke grootte te snijden. Het duurt een minuut of 6 tot 8 tot ze lekker beetgaar zijn.

Roerbakken of wokken: Asperges kunnen een prachtige aanvulling op een roerbakgerecht zijn. Ze hebben een mooie beet en laten zich prima combineren met diverse kruiden en andere groentes. Asperges hebben in de wok 3 tot 5 minuten nodig. Voor deze bereiding zijn groene asperges trouwens vaak te verkiezen boven de witte variant. Ze hebben immers net wat meer smaak, zodat je ze ook nog terugvindt in een pittige roerbak, en het kleinere formaat sluit meestal beter aan bij de andere ingrediënten.

Grillen (ook BBQ): Een leuke variatie op het welbekende koken is om asperges te grillen. De grillsmaak combineert mooi met de smaak van deze groente, en het is behoorlijk lastig om de asperges overgaar te krijgen. Erg dikke asperges kort koken voor je ze grilt. Bestrijk ze daarna met een klein beetje (olijf)olie en gril ze in 6 tot 8 minuten beetgaar.

Salade: Je kunt de asperge natuurlijk eerst via één van de bovenstaande methodes garen voordat je ze verder in een salade verwerkt, maar omdat het toch een salade betreft willen we onder dit kopje een speciale manier ter sprake brengen: rauwe asperges, maar dan wel in flinterdunne reepjes. Gebruik gewoon de dunschiller waarmee je de asperge geschild hebt. Heerlijk!